Bargilde

 

"Gaaf"
-        Dalai Lama

“Daar wil ik ook bij”
-        A. Lincoln

“Kom spiezen dan”
-        P. Ilsebaas

Geachte Gilde-leden,
Bestuursleden,
Commissieleden,
Beste lezer,

Wat vele mensen niet weten is dat pak ‘m beet 16 jaar geleden de planeten op één lijn stonden. Astronomen wereldwijd hadden voorspeld dat de meeste planeten op eenzelfde punt zouden uitkomen. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Op het laatste moment Mars, de planeet van de man, ineens de andere kant op bewoog, stonden de planeten toen ineens echt op één lijn. Dit moest wel iets heel bijzonders betekenen. Wat dat precies betekent heeft zullen we nooit weten, want al het nieuws rondom deze bizarre astronomische gebeurtenis werd volledig ondergesneeuwd door veel belangrijker nieuws.
Laten we even een stap verder terug in de tijd doen. Naar 1894 om precies te zijn. Toen werd Het Gezelschap "Practische Studie" (PS) opgericht. Deze studievereniging van Civiele Techniek en Bouwkunde heeft in zijn eerste jaren een vrij kabbelend bestaan gekend. Nadat de bouwkundestudenten afgeschud waren wilde het nog niet echt loskomen. Op het gebied van de Civiele Techniek ging het vrij aardig, maar om de vereniging net dat stapje extra te geven miste er nog iets.
‘Wat ontbrak er dan?’ hoor ik u zeggen. Dat werd in de jaren ’90 eindelijk goed duidelijk. Om een vereniging het predicaat ‘best wel tof’ te geven moesten er gestructureerde borrels komen met dat ene toverwoordje ‘sfeer’. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Vele BV’s zijn hieraan opgeofferd, zonder resultaat. Brainstormavonden werden uitgespeeld, zonder een stap verder te komen. Hele AV’s werden belegd, maar niks mocht baten. Tot die ene dag.

Als een donderslag bij heldere hemel was daar opeens de oplossing. Er werd door het bestuur van het 106de verenigingsjaar besloten tot de oprichting van Het Bargilde. De appetijtelijkste knapen van heel PS, te weten de heren R.C. Siersma, A.W.O. Bots, W.L.A. ter Horst, E.J. Veen, W.C. Coenen en J.L. Coenders, werden bij elkaar geplaatst en vormden een geheel die zijn weerga in de historie niet meer gekend heeft. Iedere borrel werd uitgespeeld, gezelligheid heerste alom en fusten gingen sneller leeg dan ooit tevoren.
Dit met de fundamenten ‘Vrouwen, Vleesch en Drank’. Deze fundamenten zouden in de toekomst nog vaak langskomen. Het zijn de fundamenten die Het Bargilde wel tot een kapitaal succes brengen.
Het Bargilde vormt sindsdien de bonkende lever van de vereniging. Voor alle mooie borrels wordt het bargilde ingeschakeld en deze lopen uiteraard allemaal uit op een unaniem belachelijk groot succes. Het summum hiervan is het jaarlijkse Civiel Ontvangst Weekend. Dit driedaagse integratiefeest komt iedere avond tot een eclatant hoogtepunt als de DisCOW aangezwengeld wordt, met de mannen van Het Bargilde achter de bar. Deze zorgen voor de biertjes, wijntjes en inmiddels ook frisjes voor de nieuwe dametjes en heertjes die de Civiele wereld gaan veroveren. Wij leggen de basis voor een prachtige studententijd door de aankomend studenten te laten zien hoe een fatsoenlijk student een feestje bouwt. Wij ons bewust van deze belangrijke, maar prachtige taak.

Om de bar zo gênant goed te kunnen runnen, moet de onderlinge band op en top zijn. Ik kan wel stellen dat deze op dit moment zeker zo is, en om deze te onderhouden en tot nieuwe hoogten te laten stijgen hebben de mannen van het Bargilde onderling ook een aantal mooie activiteiten. Van datediner tot eten bij de beer, van hockeytoernooi tot paintballen, noem het maar op. Het Gildelid komt zeker aan zijn trekken. In de planning voor het aankomend staan nog een aantal mooie activiteiten, misschien wel een bridge-avond, een jeux-de-boule toernooi of gezellig samen schminken. We gaan het zien.
Eén van de prachtigste activiteiten is het jaarlijkse Gildeweekend. Hierbij wordt het gezellige huisjespark ‘De Kutjeskelder’ ergens midden in het Brabantse land op zijn kop gezet door een paar vriendelijke Delftsche studenten met wat vestjes aan. Er vinden amicale ontmoetingen plaats met Rotterdamse Studenten Gezelschappen en er wordt samen naar wat kunst gekeken. Cultuur hoort per slot van rekening ook zeker bij Het Bargilde. Ook worden oude sporten weer opgehaald zoals paalklimmen en struukduken, en worden gezellige soireetjes gehouden.
Het Bargilde heeft het afgelopen lustrumjaar een nieuwe climax bereikt met het reüniediner. Hierbij zijn een kleine twintig afgestudeerde leden van Het Bargilde samen met haar huidige leden gaan dineren bij de Ruif. Alle studentikoosheid kwam weer naar boven bij de mannen, en een top avond was gegarandeerd. We hebben onder andere verhalen gedeeld over de jonge jaren van Het Bargilde, de nieuwe – iets minder studentikoze – levens die de reünisten hebben gekregen en de huidige staat van Het Bargilde.   
Zoals ik al even langs liet komen, wordt Het Bargilde ieder jaar uitgebreid met een man of vier. Dit jaar zijn de heren Eijkelkamp, Grolleman, Hendrickx en Hoek aan Het Bargilde toegevoegd. Zij zullen garant staat voor het doorzetten krankzinnig goede borrels, idiote verhalen, uit de klauwen escalerende activiteiten. 

Het Bargilde heeft, zoals uit het bovenstaande blijkt, dus alles wat een Gilde moet hebben. Van bespottelijk mooie borrels tot leip gave activiteiten. Er zijn al vele woorden over deze mooie mannen geschreven, maar er kunnen nooit genoeg geschreven worden. Zelf sluit ik nu af met een quote van mijn voorganger, de heer S.P. Hildering:
“Lijken bier tappen, weekenden weg, hockeytoernooien en obscure dinertjes jou ook iets? NIET HOPEN.”

Met Alcoholische Groet,

S.M.P. Gnodde                                               M.I.Z.Z.I. Grund
h.t. Preasus                                                    h.t. P.I.N.T. 

Sponsoren

  • Arthe Civil & Structure
  • Mourik
  • Antea Group
  • Dura Vermeer
  • Wagemaker
  • BAM
  • Ingenieursbureau Den Haag
  • Van Oord

Realisatie: verenigingenweb