Thema

Dit jaar is het onderwerp de vervanginsopgave van infrastructurele kunstwerken en de technische aspecten die hierbij horen. De titel van het civiel symposium 2017 zal luiden:

De wederopbouw met ‘pensioen’?

“De toekomst van de Nederlandse infrastructuur”

Sinds mensenheugenis geeft civiele techniek vorm aan de wereld zoals deze nu is. Van de tijd van de Romeinen tot de renaissance en de tijd van de industriële revolutie: men is gefascineerd door grote constructies. Door de jaren heen heeft men zich ontwikkeld op allerlei vlakken in de civiele techniek. Bruggen overspannen steeds grotere lengtes en sluizen worden van grotere omvang gebouwd met het oog op de als maar grotere zee- en binnenvaartschepen. Op het gebied van infrastructuur zijn bouwwerken zoals sluizen, bruggen, dijken en viaducten niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Om snel van A naar B te komen is er sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog veel veranderd. In de tijd van de wederopbouw was het essentieel om de verkeersstromen weer op gang te krijgen. Veel civiele kunstwerken zijn ontworpen en geplaatst in die tijd. Echter, met een technische levensduur, die tegen zijn einde loopt en de belastingen die alsmaar toenemen, is het momenteel belangrijk om tot een geschikte oplossing te komen die voldoet aan de toekomstige gebruikerseisen.

Hoe zal de civiele sector deze uitdaging gaan aanpakken en wat voor rol zullen innovatie en duurzaamheid hierin gaan spelen? Deze twee aspecten zijn zeer actueel en zullen zeker onderwerp van gesprek gaan worden tijdens de komende editie van het symposium.

Dit symposium heeft als doel om studenten op een verbredende manier kennis te laten maken met de wijze waarop de civiele sector omgaat met deze vervangingsopgave. Daarnaast  zullen we de deelnemers de mogelijkheden  tot vervanging/vernieuwing van infrastructurele kunstwerken proberen te schetsen en de deelnemers zelf te stimuleren tot nadenken over dit vraagstuk om zo tot potentiële oplossingen te komen.

Sponsoren

  • Boskalis
  • Fugro
  • Infraquest
  • Dura Vermeer
  • BAM

Realisatie: verenigingenweb