Dagvoorzitter Vincent Doedee

Die geur. Die unieke Singaporese geur. Die warme, kruidige geur die je groet zodra je Changi Airport uitloopt en in een taxi stapt. Die geur zal altijd een speciaal plekje hebben in mijn hart. 

In 2013 kwam ik voor het eerst in Singapore voor een stage bij Damen Shipyards binnen de master Offshore Engineering aan de TU Delft. Zoals velen werd ik daar aangetrokken door alle unieke verhalen: een dynamische, groene stad midden in de jungle in het hart van zuidoost Azië. Een schone en hypermoderne stad die als voorbeeld wordt gebruikt van “hoe het wel moet”. Al heel snel kwam ik er achter dat schijn bedriegt. Achter de nette façade van een harmonische samenleving schuilen diepe scheuren die ver teruggaan naar een verleden waarin rassenrellen aan de orde van de dag waren. Al drie generaties lang is er een enkele partij aan de macht die de media sterk in de greep heeft. Een Singaporese collega noemde het “A Democracy without Freedom”. Enkele jaren later kwam ik terug als Fabrication Manager bij Heerema. Ondanks de korte tijd tussen mijn bezoek kon ik zien dat de stad vol in ontwikkeling was, maar dat de onderliggende sociale spanningen blijven. Over deze spanningen kan elke willekeurige taxi chauffeur uit Singapore je vertellen. Niettemin blijf ik me aangetrokken voelen tot deze “parel van Azië”. 

Dit jaar wordt het tweehonderdjarige bestaan van Singapore gevierd, toen de stad werd “gesticht” door de Britse staatsman Sir Thomas Raffles om Nederlandse belastingheffingen te vermijden in naburige havens. De stad is sindsdien in rap tempo gegroeid van een drassige handelspost naar wereldomvangrijk handelsimperium. Maar niet zonder slag of stoot. En is Singapore onder haar uiterlijke vertoon wel zo democratisch? Hoe gelukkig zijn Singaporezen? Is het succes van Singapore duurzaam? Samen met jullie zullen we de stad en haar toekomst ontdekken.

Sponsoren

    Realisatie: verenigingenweb