Het Gezelschap "Practische Studie"
U bent hier:

Records uit het verleden

Voorafgaand aan de recordpoging zijn er al een hoop pogingen en records behaald. Binnen en buiten Delft zijn er verschillende studieverenigingen en studenten bezig geweest met construeren van de grootste overspanning krattenbrug . Hieronder wordt er op in gegaan op de geschiedenis van het record.

Geschiedenis


In 2005 is er de eerste krattenbrug gebouwd met een grote overspanning. Voor de faculteit Civiele Techniek werd er een brug gebouwd, gebaseerd op een drieschanierspant met een overspanning van 7 meter. 


Het jaar erop werd het record verbroken door TU Eindhoven, met een poging 15 meter te overspannen. Het lukte overigens niet de stellingen aan de zijkant eronderuit te halen, waarmee de overbrugde afstand op 12,6 kwam.


In 2010 deed TU Twente een poging tot een overspanning van 15 meter, maar die mislukte in de uitvoering.


Nu Eindhoven het record nog steeds in handen had was het aan Delft om actie te ondernemen. Dit jaar is het project groter aangepakt dan voorheen. Er zijn maar liefst 14.000 kratten gebruik om in het centrum van Delft een overspanning te realiseren van 15.6 meter. Een ploeg van ongeveer 40 man heeft gebouwd aan een drieschanierspant die zijn hoogste punt 10 meter bereikte.


In de nazomer van 2012 haalde Eindhoven het record  terug met een overspanning van 19.55 meter. Door het concept van een drukboog te gebruiken werd er meer in de lengte gebouwd dan in de hoogte..


 In juni 2014 is er een nieuwe poging gedaan met een nieuw ontwerp. Dit bleef echter helaas maar 40 minuten staan. De recordpoging zou gaan om een overspanning van 24 meter.


Een jaar later heeft een nieuw team het opnieuw geprobeerd en met succes! In juni 2015 werd het record terug gehaald naar Delft met een overspanning van 22.15 meter. 

Eindhoven wilde dit record echter graag terug hebben. Zij hebben in april 2016 een nieuw record neergezegd van 26.69 meter. Dit is tot heden het record. 

In november 2018 hebben studenten uit Enschede geprobeerd om het record van Eindhoven te verbreken. Dit is echter niet gelukt. De recordpoging zal gaan om een overspanning 27.8 meter. 

Dit jaar gaat een nieuwe groep studenten uit Delft proberen om het record terug te brengen Delft. 

Partners