Het Gezelschap "Practische Studie"
U bent hier:

Het Doel

Om te laten zien wat de studie Civiele techniek precies betekent voor de student organiseerd Het Gezelschap "Practische Studie" de Civieldag . Maar wat is nu precies het doel van deze actie? We hebben ons enkele doelen gesteld, te weten:

Op D-day zal niet alleen een wereldrecord terug worden gehaald naar de Delft maar zal de hele dag in het teken staan van de Civiele Techniek en de studie Civiele Techniek aan de TUDelft. Op een locatie in Delft zal gedurende de dag aandacht zijn voor de kenmerkende civiele kunstwerken waar ons land zo bekend om staat en is het mogelijk om te zien hoe de studenten Civiele Techniek aan de TU Delft het mogelijk maken dergelijke grote projecten te realiseren. Nu als student en later in de toekomst.

Wereldrecord

Waarschijnlijk rond eind mei zal een brug worden gebouwd door een groep actieve leden van Het Gezelschap “Practische Studie”, de studievereniging voor studenten Civiele Techniek aan de TU Delft. Deze brug zal alleen bestaan uit de kratten. De keuze voor de bierkratten is makkelijk koppelen aan het bruisende studentenleven in Delft. Echter zit er ook een volledige bouwtechnische verantwoording achter de kratten. Door het makkelijk te stapelen, de grote hoeveelheid die voorhanden is en de grote stressbestendigheid zijn deze groene bouwstenen uiterst practisch.

Volgens het reglement moet de brug volledig op eigen krachten kunnen staan en mag er verder niks in verwerkt zijn van hulpmiddelen. De brug zal een overspanning krijgen van 24 m, dit is gemeten van fundering tot fundering.

Hiermee zal het wereldrecord weer terug in Delft en aan de TUDelft behoren en het huidige record van 19 m overtreffen. 

Studie Civiele Techniek

De studie is met haar voorloper Weg- en Waterbouwkunde een van de oudste opleidingen aan de TU Delft. Het vakgebied binnen de universiteit is een van de breedste en bestrijkt een aantal facetten. Van grondmechanica tot waterbouw en van transport en planning tot utiliteitsbouw. Zo is het ook een van de meest veelzijdige opleidingen en is de uiteindelijke werkgever ook zeer divers bij de huidige studenten op de opleiding. Het is niet alleen zo dat bij de studie Civiele Techniek studenten geleerd wordt welke zaken bij het bouwen van bruggen in letterlijke zin komen kijken, maar ook in figuurlijke zin. Civielers (zo worden studenten en afgestudeerden ook wel genoemd) worden opgeleid om grote problemen op te lossen, ofwel om spreekwoordelijk ‘bruggen te slaan’. 

Op dit moment onderzoeken we ook de mogelijkheden of we tijdens de bouw kunnen bijdragen aan onderzoek data binnen de TU Delft. Een bijzondere project als dit kan waardevolle informatie opleveren voor verschillende partijen.

In samenwerking met onze partner TNO zal de krattenbrug gemodelleerd worden om zo direct inzicht te krijgen in het gedrag van de krattenbrug. Ook hebben wij een constructeur van BAM in de armen genomen en samen met hem wordt het ontwerp kritisch bekeken.
 

Partners