Het Gezelschap "Practische Studie"
U bent hier:

Civiele Bedrijvendagen 2023

Havenbedrijf Rotterdam

Overheid

Havenbedrijf Rotterdam

Rotterdam is de grootste zeehaven van Europa, beroemd om haar uitstekende infrastructuur, geroemd om haar eindeloze ambitie en drang naar innovatie. Door verduurzaming en digitalisering verandert de wereld fundamenteel en onherroepelijk, zo ook de Rotterdamse haven. Nieuwe wensen en ambities van klanten, nieuwe regelgeving, ouder wordende infrastructuur, schaalvergroting en een steeds drukkere haven, maken dat het Havenbedrijf Rotterdam vol inzet op de ontwikkeling van zowel fysieke als digitale, slimme infrastructuur.

Om ook in de toekomst thuishaven te blijven voor bedrijven van wereldklasse, investeert Havenbedrijf Rotterdam niet alleen in nieuwe fysieke en digitale infrastructuur, maar ook in innovatie, onderzoek en digitalisering om de ontwikkeling, het gebruik en onderhoud van zijn havenassets verder te optimaliseren. Hierdoor zijn we in staat om efficiëntere nieuwbouw te realiseren, oudere assets aan te passen aan nieuwe wensen en schepen nog veiliger, duurzamer en efficiënter te laden en lossen in onze haven. Zo bouwen we aan een slimme, schone, veilige en toekomstbestendige haven die mee kan groeien met de ambities van haar klanten.

Slimme infrastructuur betekent slim ontwerpen - ander of minder materiaalgebruik -, ontwikkelen, gebruiken en onderhouden. Door de haveninfrastructuur uit te rusten met sensoren, wordt er een schat aan meetdata binnengehaald. Deze data in combinatie met onderzoek, zorgen ervoor dat beslissingen beter onderbouwd kunnen worden. Dat stelt ons in staat om haveninfrastructuur efficiënter te ontwikkelen en onderhouden en de levensduur te verlengen. Ook tijdens de bouw streven we naar emissieloos om onze duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken. Kortom, met dezelfde fysieke middelen kunnen we méér mogelijk maken voor onze klanten en tegelijkertijd hinder, uitstoot en investeringen voorkomen.

Daar houdt het niet op. Samen met onze klanten streven we naar slim gebruik van de haven als geheel. Door middel van data plannen we onderhoud aan onze infrastructuur en assets (zoals wegen, vaarwegen en kades) wanneer het nodig is en zonder verstoring van operaties. Zo voorkomen we met elkaar dat kostbare ruimte, middelen en tijd verspild worden in de haven.

Het Rotterdamse haventerrein/havengebied is meer dan 12.500 hectare groot en heeft bijna 90 kilometer aan kades. Havenbedrijf Rotterdam is als beheerder verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van deze havenassets. Dat doet het Havenbedrijf met de volgende aanpak:
1. Toepassing van innovatie, sensoren en nieuwe technologieën bij de aanleg en ontwikkeling van nieuwe assets.
2. Optimaal onderhoud van bestaande assets door gebruik van innovatie, slimme sensoren en onderzoek.
3. Zorgen voor zo optimaal mogelijke levensduur van assets door onderzoek, innovaties, slimme sensoren en toepassing van real time data.

Onze kernwaarden: passie, samen, vertrouwd, continu verbeteren

Algemene Informatie:

Specialisaties -
Werkgebied Nationaal
Aantal vestigingen 1
Aantal werknemers 1.200
Omzet € 700 Miljoen
Mogelijkheden voor Afstudeerders
Starters
Stages
Bacheloreindwerk

Meer interesse? Neem contact op:

Bijbehorende activiteiten

Partners