Het Gezelschap "Practische Studie"
U bent hier:

Verhaal van een eerstejaars student 2021

“Hoe onze ervaring was met de COW? Nou geweldig!”

Na zo’n anderhalf jaar thuis te hebben gezeten zonder feestjes, examenreizen of überhaupt sociaal contact, was het fijn om door het COW en de OWee op een leuke manier met het studentenleven kennis te maken. De fundering van deze week vol plezier werd gestort tijdens een geweldige dag in het Bieslandse Bos. Te midden van een scoutingterrein was een groot kamp opgezet met alle benodigdheden voor een geslaagd feest. Onder andere een keuken, meerdere spelletjes, een jacuzzi en nog belangrijker; een biertap!

Beiden waren we aanzienlijk later op locatie dan de rest, waardoor wij samen in het groepje met laatkomers geplaatst werden, wat na afloop een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van onze vriendengroep bleek te zijn. Allen gekleed in spuuglelijke roze outfits leerden wij - in dit groepje van 10 aankomend eerstejaars - civiel, PS en elkaar steeds beter kennen. Rijkelijk met ‘I love beton’ tattoos geplakt op onze wangen, armen en billen, was het daarna tijd voor onze allereerste civiele opdracht; een zo lang mogelijke brug bouwen van niets meer dan spaghetti en marshmallows. Hoe fanatiek wij ook waren, de brug bleef helaas niet staan.

Na een goede bodem gelegd te hebben tijdens de lunch, was het tijd om de groepjes te vormen waarmee we de rest van de dag en de OWee zouden doorbrengen. De groep die als eerste gevormd was mocht ook als eerste een mentorduo kiezen, dus waren wij er snel bij om onze lieftallige mentormoeders als een stel etalagepoppen uit te zoeken van het mentorenbord. De groep bleek een goede match, want wij hebben ons goed vermaakt tijdens de spelletjesmiddag die volgde. Over het hele terrein waren spellen klaar gezet met de COWlounge als middelpunt. Er kwam van alles aan bod; van touwtrekken tot een stormbaan en van een bungee-run tot levensecht Stef Stuntpiloot. Na afloop werden we gul beloond voor onze toewijding en inspanning met genoeg vloeibaar goud. Echter ging hier wel een intense zangsessie aan vooraf. Hierna mochten we beginnen aan het diner. Over de blauwe couscous met erwten waren de meningen verdeeld, maar het vulde in ieder geval onze lege magen. Die goede bodem was ook wel nodig na de stroeve zangsessie met het bestuur, want twee dagen later waren we nog steeds schor van al die civiel-liederen die vooral over andere studies gaan. Wie nu nog die tekst niet meer kan weet heeft zijn stem dus gespaard.

De rest van de avond gebruikten wij vooral om elkaar beter te leren kennen. Vergezeld door AKB’ers én bestuursleden bespraken we de mooie, leuke en vaak ook gênante verhalen. Om 22.00 uur was het dan helaas toch echt tijd om naar huis te gaan. Met constant “beton, beton, beton, beton, beton, beton, beton!” vertrok onze hele groep richting Delft. Het is geweldig om te bedenken dat wij die dag alle twee als onwetende sjaarsen aankwamen en binnen één dag zijn veranderd in zeer enthousiaste civielers met een vriendengroep waarmee we nu nog iedere week zo’n 2 tot 3 keer afspreken. Deze onvergetelijke dag zal voor eeuwig in onze herinneringen leven als basis voor het ontstaan van onze huidige vriendschappen, maar ook met het Gezelschap ‘Practische Studie’ (‘vo).

Niet alleen hebben we die dag kennis gemaakt met onze studie, maar vooral ook genoten van de dingen die ons studenten allen zo lief is; bier, zang, traditie en vriendschappen die niemand ons kan afnemen. Het COW is het begin van een nieuwe start, van iets moois, van iets unieks, iets eenmaligs, iets waar slechts een klein deel van de samenleving ooit in het leven kennis mee kan maken (en wij tot voor kort van droomden): het studentenleven.

Aan het begin van deze zo mooie levensfase kunnen wij niet anders oordelen dat het COW een fantastische start is van de komende jaren.

Quinten Scholten, Lucas Herweijer