Rijkswaterstaat

In de jaren '30 van de voorgaande eeuw zijn veel schutsluizen gebouwd, die nu in beheer zijn van Rijkswaterstaat. Het einde van de levensduur van deze waterkunstwerken is dus aanstaande. Van de 137 sluizen, zullen er 52 moeten worden vervangen. Het programma hiervoor draagt de naam MultiWaterWerk (MWW) en hierbij speelt 'standaardisatie van sluizen' een grote rol om de efficiëntie in deze vervangingsopgave te optimaliseren.

Robert de Roos zal namens Rijkswaterstaat een lezing geven betreffende dit onderwerp. Ook zal hij ingaan op de constructieve levensduur van tunnels, sluizen en bruggen. Indien we het einde naderen van de levensduur van zo'n kunstwerk, moet er gekeken worden naar een aanpak: herbouwen, renoveren of reconstrueren? Hiervoor is veel onderzoek nodig naar de huidige staat van de bouwwerken en daarbij spelen ook kennisinstituten zoals de TU Delft een rol. Denk bijvoorbeeld eens aan de tests die worden gedaan op dwarskracht voor bestaande bruggen in het Stevin Lab.

Door de jaren heen zijn belastingen op de wegen veranderd en ongetwijfeld zal dit in de toekomst weer het geval zijn. Hoe zorgen we dat onze infrastructuur een optimale constructieve levensduur haalt? Schrijf je nu hier in voor het symposium op 17 oktober!

 

Sponsoren

    Realisatie: verenigingenweb