College Tour

Een nieuw onderdeel van het symposium dit jaar is de College Tour. Naar het concept van het gelijknamige programma van Twan Huys zal dagvoorzitter Tjerk Zitman in de bioscoopzaal van Pathé samen met de deelnemende studenten onze gast, Patrick Buck, interviewen. Wat beweegt hem om bepaalde dingen wel of niet mee te nemen in beslissingen die gevoelig liggen? Hoe gaat hij om met ethische dilemma's?

Patrick Buck

Patrick Buck werd in 1952 in Heerlen geboren en groeide op in het Nederland van vlak na de oorlog. Hard werken was het motto. Zijn fascinatie voor de bouwwereld kreeg hij door zijn grootvader, die in Kruiningen op Zuid-Beveland woonde. Bij Bucks ouders thuis hing een foto van de watersnoodramp van 1953, waar het water bij zijn opa’s boerderij tot aan de dakgoot staat. Dat maakte diepe indruk. Samen met zijn grootvader ging hij kijken naar de Deltawerken die in aanleg waren. Dat veroorzaakte een blijvende fascinatie voor civiele techniek.

Na zijn studie civiele techniek in Delft en de vervulling van de militaire dienstplicht als officier bij de genie werkte Buck vanaf 1978 zo’n 18 jaar bij Grontmij, vooral in de wegenbouw.

In 1995 trad hij in dienst bij Holland Rail Consult, het toen net verzelfstandigde ingenieursbureau van de NS. Na anderhalf jaar kreeg hij bij NS Railinfrabeheer, de voorganger van ProRail, de leiding over de realisatie van de Betuweroute. Na de voltooing van deze goederenspoorlijn werd hij Directeur Projecten bij ProRail. Hij realiseerde daar onder andere De Hanzelijn en de nieuwe stations in Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

In augustus 2007 trad Buck toe als directeur Projecten in de vijfkoppige directie van ProRail. Na het vertrek van Marion Gout-van Sinderen werd Patrick Buck medio 2014 ook presidentdirecteur ad interim. Hij vervulde die functie tot 1 april 2015. In 2016 legde hij zijn functie als directeur Projecten neer, waarna hij tot aan zijn pensioen diverse bestuurs- en adviestaken vervulde.

Buck heeft zich zijn hele carrière persoonlijk sterk gemaakt voor duurzaam bouwen. In 2007 werd hij voor zijn inzet bij de Betuweroute beloond met een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau). Na de afronding van de Betuweroute besloot Buck dat de opgedane kennis over dit soort overheidsprojecten niet verloren mocht gaan. Hij richtte de voorgangers van Neerlands Diep op (de Rijksprojectacademie en Kennis in het Groot), waar les wordt gegeven in, en kennis wordt gedeeld over projectmanagement. In 2010 ontving Buck uit handen van prinses Laurentien de Klimaatpenning voor ProRails CO2-Prestatieladder, een instrument dat bedrijven stimuleert hun eigen CO2-productie te reduceren.

Wil jij Patrick Buck ook een vraag stellen of luisteren naar zijn verhaal? Schrijf je hier in voor het Symposium!

Sponsoren

    Realisatie: verenigingenweb