Schakelprogramma

Algemeen
Belangrijke informatie
Schakelcommissie
Ervaringen

Algemeen

Wat leuk dat jij naar Civiele Techniek wil schakelen! Op deze pagina kan je meer informatie vinden over het schakeljaar en de ondersteuning daarvan. Meer informatie is op de TU Delft website te vinden. Voor vragen kan je ook altijd bij de schakelcoördinatoren terecht, op onze faculteit zijn dat de studieadviseurs: studyadvisors-ceg@tudelft.nl.

Schakelen met een bachelordiploma

Met een Nederlands universitair bachelordiploma van een vooropleiding die aansluit op de masteropleiding word je meestal direct toegelaten. Als de master niet helemaal aansluit op je vooropleiding moet je extra vakken volgen, een zogenaamde schakelopleiding. Dat kan een standaardpakket zijn of maatwerk voor jouw specifieke situatie. Neem hiervoor contact op met de studieadviseurs.

Schakelen met een HBO-diploma

Een HBO-bachelor sluit niet rechtstreeks aan op een TU Delft masteropleiding. Om aan een masteropleiding te kunnen beginnen, moet je eerst een aanvullend vakkenpakket volgen om je kennis op het vereiste niveau te brengen. De inhoud van je vakkenpakket verschilt dus per master, de informatie over de vakken kan je vinden op de masterpagina’s.

Voor toegang tot de schakelopleiding (na het behalen van je HBO-diploma) gelden de onderstaande voorwaarden:

  1. De gewenste masteropleiding sluit aan op je HBO-opleiding. (Dat kan je bijvoorbeeld d.m.v. de Doorstroommatrix- of de Studiekeuze-website checken.) Vind je geen informatie over de schakelopleiding van jouw vooropleiding naar de gewenste masteropleiding? Neem dan contact op met de studieadviseurs.
  2. De ingangstoetsen wiskunde en Engels zijn behaald; meer informatie.

De masters van de faculteit CiTG hebben verder geen aanvullende voorwaarden, sommige masters van andere faculteiten hebben dat wel. Je kan ook vrijstelling hebben van bovengenoemde criteria; check je situatie op de TU Delft website. Neem contact op met de Centrale Studenten Administratie voor vragen naar aanleiding van de ingangseisen of inschrijving aan de TU Delft.

Belangrijke informatie

Het schakelprogramma moet binnen twee jaar afgerond zijn. Schakelstudenten betalen geen collegegeld, maar betalen een vergoeding per te behalen studiepunt. Voor het tweede jaar worden geen extra kosten in rekening gebracht, aangezien de vergoeding voor de gehele schakelopleiding vooraf wordt betaald. Mocht je je schakelopleiding niet afronden of overstappen naar een andere schakelopleiding, dan volgt er geen restitutie.

Schakelcommissie

Het schakelprogramma is een hele overgang waarbij je geconfronteerd wordt met een andere manier van leren en (misschien) een nieuwe stad. Je staat er natuurlijk niet alleen voor: de schakelmentoren en de schakelcommissie (SchakelCie) bestaan om de schakelstudent te ondersteunen. Zij zullen zich op de introductiedag voorstellen zodat je weet bij wie je terecht kan.

De SchakelCie is een commissie binnen Het Gezelschap "Practische Studie" (PS) die zich inzet om de kwaliteit en studeerbaarheid van het schakelprogramma te verhogen. Iedere periode wordt er een schakelevaluatie georganiseerd i.s.m. de schakelmentoren, opleidingsdirecteur en studieadviseurs, inclusief gratis lunch. Hier kan jij je opmerkingen kwijt die direct meegenomen worden. Heb je een vraag betreffende roosters of tentamens, of wil je je klachten of ideeën kwijt? Spreek ze aan of stuur een mail naar schakelcie-ps@tudelft.nl of vul het klachtenformulier van PS in.

Studeren moet natuurlijk ook een leuke tijd zijn, daarom organiseert de SchakelCie ook leuke evenementen zodat jij je medestudenten en de stad Delft beter leert kennen. De commissie organiseert de introductiedag op de eerste dag van het collegejaar en verder ongeveer iedere periode een activiteit.

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze commissie? Geef je interesse door bij ons aan de PS balie, deze is te vinden op de eerste verdieping tussen zaal C & D (kamer 1.65). Je kan ook mailen naar master-ps@tudelft.nl.

Ervaringen

Naam Rick Voortman
Vooropleiding HBO Civiele Techniek
Instantie Saxion Hogeschool Enschede
Start Schakeljaar September 2015
Schakelprogramma Structural Engineering
Afgerond Ja, in mei 2017

 

Keuze
Na vier jaar HBO Civiele Techniek te hebben gevolgd in Enschede had ik een lastige keuze te maken, doorstuderen of aan het werk in de civiele wereld. Na veel wikken en wegen in een tussenjaar besloot ik om door te studeren aan de TU Delft, omdat ik dacht dat het de laatste mogelijkheid zou zijn om nog eens fulltime te studeren en ik mezelf qua kennis en leerniveau wilde uitdagen.

Verwachting
Het schakelprogramma dat verplicht is voor de master moest wel goed afgerond worden om alle benodigde voorkennis op orde te hebben, voordat je aan de master kan beginnen. Met gemiddeld drie à vier vakken per periode dacht ik dat het programma goed te volgen moest zijn. Wel wist ik dat het een druk programma is en qua niveau een hele stap hoger dan het hbo. Desalniettemin ging ik met goede hoop en veel motivatie het jaar in.

Mening
Uiteindelijk heb ik drie periodes langer over mijn schakeljaar gedaan dan gepland. De overstap was uiteindelijk groter dan gedacht en ik liep in de tweede periode vertraging op die ik in hetzelfde jaar niet meer kon goedmaken. Uiteindelijk ben ik zeer positief over de vakken die ik moest volgen en is mijn kennis nu op een niveau dat ik de master aankan. Met genoeg motivatie en in de wetenschap dat ik niet de enige was die het schakeljaar als zwaar ervaart, heb ik alles afgerond en volg ik nu de master Structural Engineering.

Sponsoren

  • Gemeente Amsterdam
  • Deltares
  • Dura Vermeer
  • Rijkswaterstaat
  • DEME
  • Heijmans
  • Tensar
  • Sweco

Realisatie: verenigingenweb