Nieuws

Nieuws

 • Master Event

  08 maart 2018

  Binnenkort is er ook weer het Master Event, vooral als je geïnteresseerd bent in een master buiten civiele techniek. Deze zal plaatsvinden op donderdag 15 maart in de Aula. Schrijf je hier in.

 • Afgeschafte specialisatievakken Q1

  08 maart 2018

  Er is sinds deze week bekend dat de minor De Delta Denker: Water voor Later aangepast is. De vakken Introduction to Water Treatment en Water System Analysis (ook wel bekend als Water Control) worden vervangen. Hierdoor zullen deze vakken niet meer gevolgd kunnen worden als specialisatievakken in het eerste semester. Je kan ze nog wel in het derde kwartaal volgen en gelden daar dan nog steeds als specialisatievakken.

  Aangezien deze vakken geen onderdeel zijn van het vaste studieprogramma, zal er geen overgangsregeling zijn voor de mensen die het als keuzevak willen volgen in het eerste semester. Voor degenen die het vak in de minor niet gehaald hebben, kunnen deze vakken herkanst worden in het tweede semester, waar ze nog steeds als keuzevakken worden aangeboden. Als je deze vakken al gehaald hebt, hoef je je nergens zorgen om te maken; of het nu in Q1 of Q3 gedaan is.

  Deze veranderingen kunnen (grote) gevolgen hebben voor je studieplanning. Houd hier dus rekening mee. De studieplanningstool is inmiddels geüpdatet, dus deze kan nu ook voor je nieuwe planning gebruikt worden. Voor meer vragen, kom gerust langs de PS balie of loop langs de studieadviseurs.

 • BSA Stress?

  01 maart 2018

  Inmiddels wordt het voor eerstejaars steeds concreter hoe ze er voor staan met hun BSA. Sommigen zijn misschien al halverwege voor hun P, maar velen zullen nog hard moeten strijden voor de studiepunten. Maar wees niet getreurd, we hebben nog een half jaar!

  Heb jij het gevoel dat je moeite gaat hebben met het halen van je BSA? Ga dan langs bij de studieadviseurs! Zij kunnen jou dan helpen met een goede studieplanning etc. Ook kan het zo zijn dat er zich persoonlijke omstandigheden voordoen die je studieresultaten negatief beïnvloeden en waardoor jij misschien wel bang bent dat je je BSA niet te kan halen. Zodra dergelijke omstandigheden zich bij jou voordoen, moet je deze zo snel mogelijk melden bij de studieadviseur! De studieadviseur kijkt dan samen met jou of deze omstandigheden invloed hadden of gaan hebben op je studieresultaten en of het zinvol is om uitstel BSA aan te vragen bij de BSA-commissie. Een afspraak met de studieadviseurs maak je hier

  Uitstel Bindend studieadvies kan op basis van de volgende persoonlijke omstandigheden aangevraagd worden:

  a. Ziekte (incl. psychische problematiek)
  b. Handicap
  c. Bijzondere familieomstandigheden
  d. Zwangerschap
  e. Bestuurslidmaatschap FSR, SR of OC
  f. Late inschrijving studie (na 30 september)
  g. Sporters met een TUD-topsportstatus.

  Let op: persoonlijke omstandigheden leiden niet op voorhand al tot uitstel van het BSA!

  Uitstel BSA betekent dat je in het tweede studiejaar 45 EC uit de propedeutische fase moet behalen of de propedeutische fase moet afronden bovenop de reeds behaalde punten. Zodra je de propedeuse of propedeutische fase hebt behaald, voldoe je aan de BSA-norm.

  Je kunt gedurende het hele studiejaar een aanvraag indienen bij de BSA-commissie voor uitstel BSA op grond van persoonlijke omstandigheden. Vraag dus ook uitstel aan als de resultaten van kwartaal 4 nog niet bekend zijn! 

  Neem contact op met de studieadviseur over de procedure, de uiterlijke deadline en de stukken die van belang zijn! Houd ook rekening met een wachttijd voor het aanvragen van een verklaring bij de studentenarts of psycholoog.

  Meer informatie vind je hier

 • Curriculumkraskaarten

  22 februari 2018

  De tweede periode zit er weer op en dat betekent dat we alweer halverwege het jaar zitten. Voor eerstejaars is dit dan ook het moment om hard te gaan strijden voor je BSA, of voor je P-in-1. Weet namelijk dat als je nu je BSA niet haalt, dat je de komende vier jaar niet opnieuw mag beginnen aan civiel. En wist je dat de kans dat je naar het buitenland mag voor je minor groter is als je je P-in-1 hebt gehaald?

  Om je hier extra voor te motiveren en ook om even terug te blikken op je succesmomenten van het afgelopen half jaar, heeft PS een curriculumkraskaart gemaakt! Op deze kaart kan je alle vakken die je al gehaald hebt openkrassen en wie weet, misschien win je wel iets leuks!

  Kom langs de balie om je curriculumkraskaart op te halen!

  Ook bijvoorbeeld tweedejaars, die extra motivatie kunnen gebruiken om uit hun tweedejaarsdip te komen, kunnen een kraskaart ophalen.

 • Flipover resultaten

  15 februari 2018

  Afgelopen tentamenperiode heeft PS weer volop feedback verzamelt, direct na de tentamens. Om te beginnen, bedankt voor jouw turfjes op ons flipover-bord! Nu is het uiteraard fijn om je hart over een tentamen te luchten; of het nu verrassend goed ging, of slecht zoals verwacht. Naast dat wij jullie dat plezier uiteraard gunnen, hebben wij ook nog iets gedaan met deze data, namelijk overzichten gemaakt waar de docenten iets aan hebben; wat ging er goed, wat was onduidelijk, is er meer oefenmateriaal nodig, zaten er rare vragen tussen, etc. Deze overzichten zijn hieronder te vinden.

  Eerstejaars vakken:

  Tweedejaars vakken:

 • VSSD Stress-onderzoek

  09 februari 2018

  Was jij echt toe aan vakantie, omdat het allemaal wel heel erg veel studeren werd? Dan had je wellicht last van stress. Vanuit VSSD is er een commissie opgezet die nagaat of/hoeveel stress studenten aan de TU Delft ondervinden. Heb jij stress, nou juist helemaal niet, of weet je het niet, vul dan hun enquête in zodat zij hiermee aan de slag kunnen. Het invullen duurt maximaal drie minuten en is geheel anoniem.

  Alvast bedankt!

 • Vul de EvaSys Enquete in!

  25 januari 2018

  De periode, en daarmee de tentamens, zijn alweer bijna afgelopen. Dit betekent dat het tijd is om je feedback te geven! Aan het eind van elke periode ontvang jij via de mail de zogenaamde EvaSys enquête. Voor de verbetering van het onderwijs en het behouden van de kwaliteit is het super belangrijk dat zo veel mogelijk studenten deze invullen. Daarom willen we je vragen om deze enquête na elke periode serieus in te vullen. Misschien kan een gratis koekje bij de PS balie, als je ‘m hebt ingevuld, jou motiveren?  

  De resultaten van de EvaSys  enquêtes worden gepubliceerd op de Brightspace pagina “TUD Evaluations”. Hier vind je ook de belangrijkste conclusies uit nablokbesprekingen. Dus als je geïnteresseerd bent in wat er speelt bij jouw vakken, neem even een kijkje!

 • Studie-ontbijtje & Studie-diner

  18 januari 2018

  Ben jij hard aan het studeren voor je tentamens? PS wil jou dan zo goed mogelijk steunen de komende weken. Dit doen we onder andere met een lekker studie-ontbijtje en een studie-diner!  

  Op woensdag 24 januari bieden wij een gratis studie-ontbijt aan om 8:30 uur. Dus als jij nog op zoek bent naar motivatie om maandag lekker vroeg te beginnen met studeren, kom dan vooral langs. Het zou lief zijn als je die ochtend een kleine financiele bijdrage kan meenemen, zodat wij ook in toekomst dit studie-ontbijt kunnen doorzetten!

  Op dinsdag 30 januari zullen wij een heerlijke maaltijd klaarmaken en kan je bij PSOR komen avondeten, voor een slechts 2,50. Je hoeft je dus zelf geen zorgen te maken om koken en boodschappen en na het eten kan je meteen door met studeren op civiel!

  Als je aan het studie-ontbijt of studie-diner wilt deelnemen, schrijf je dan in!

  Heel veel succes met de tentamens!

 • Succes met het studeren!

  11 januari 2018

  Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en iedereen is alweer de studieboeken in gedoken. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid begint aan de komende tentamenperiode, biedt PS weer tentamenbundels aan. Door het oefenen van oude tentamens kan je jezelf toetsen of je de stof genoeg beheerst. Maar zorg ervoor dat je eerst de theorie van het vak goed leert zodat je zeker weet dat je het echt begrijpt en je niet reproducerend studeert!
  De bundels zijn zowel online te vinden, als hard-copy te koop bij de PS-balie. De kosten voor de hard-copy versie zijn de printkosten. Dus mocht je dat fijner vinden werken, kom deze dan ophalen!

  Van de volgende vakken zijn er tentamenbundels beschikbaar:
  •    Dynamica & Modelvorming (CTB1210)
  •    Kansrekening & Statistiek (CTB2200)
  •    Constructiemechanica 3 (CTB2210)
  Voor de herkansingen:
  •    Constructiemechanica 1 (CTB1110)
  •    Vloeistofmechanica (CTB2110)
  •    Differentiaalvergelijkingen (CTB2100)

 • De EJC aan het werk

  21 december 2017

  Er zijn per week twee middagen begeleide zelfstudie. Studenten met onvoldoende bij Analyse (Q1) en Constructiemechanica (Q1) zijn verplicht in Q2 om minstens acht middagen deel te nemen aan de begeleide zelfstudie van Analyse en/of Dynamica. Als niet aan deze verplichting is voldaan worden deze studenten niet toegelaten tot de eerste tentamenmogelijkheid van zowel Analyse als Dynamica in Q2. Zelfstudie is essentieel voor deze vakken. Daarom geldt deze aanvullende eis om te zorgen dat alle studenten serieus werk maken van hun zelfstudie.

  De EJC is bezig met het verzamelen van feedback over het vak dynamica. Ze zijn namelijk benieuwd hoe de colleges worden ervaren door studenten. Volg jij dynamica en wil je helpen met het verbeteren van onderwijs? Vul dan de enquête van de EJC in!

  Naast het verbeteren van het onderwijs, organiseert de EJC de eerste maandag na de Kerstvakantie, maandag 8 januari, de EJC Pubquiz! Lijkt het je leuk om deel te nemen aan de EJC Pubquiz? Schrijf je dan hier in.

 • TJC verzamelt feedback

  14 december 2017

  Als tweedejaars ben je momenteel waarschijnlijk hard aan het werk: Matrix Frame is in volle gang en maandag was het eerste deeltentamen van Beton en Staal. Naast al het studeren houdt de Tweedejaarscommissie zich bezig met het evalueren en verbeteren van het onderwijs in het tweede jaar. Zo staan zij in nauw contact met de docenten van Beton en Staal om feedback te geven. Bijvoorbeeld zijn met name de betoncolleges dit jaar erg verbeterd ten opzichte van vorig jaar. En het lijkt erop dat het eerste deeltentamen ook beter is gemaakt dan afgelopen jaar en dat is erg mooi om te zien!

  Maar natuurlijk is er nog altijd veel ruimte voor verbetering en kan de TJC nog  meer goede dingen bereiken. 

  Hiervoor hebben we de mening nodig van zo veel mogelijk studenten! Dus als jij tweedejaars vakken volgt, vul dan graag de enquête in, als je dat nog niet gedaan hebt! 

  Heb jij nog andere opmerkingen of verbeterpunten over het tweede jaar, stuur dan een mail naar tjc-ps@tudelft.nl

  Met andere onderwijsklachten kan je altijd terecht bij de balie of via het klachtenformulier.

   

 • MDP Meet & Greet

  07 december 2017

  For English click here .

  Op woensdag 13 december wordt er vanuit het International Office een zogenaamde Speed Mate sessie georganiseerd. Het doel van deze avond is om in het kader van het Multidisciplinair Project groepjes en potentiele teamgenoten in contact te brengen.  Deze avond zal plaatsvinden in PSOR en begint om 18:00 uur.

  Ben jij van plan om hier heen te gaan? Meld je dan aan via de mail (internationaloffice-ceg@tudelft.nl). 

 • Online afspraken studieadviseurs

  30 november 2017

  Vanaf 1 december gaan de studieadviseurs over op een nieuw systeem waarbij afspraken met hen online gemaakt worden.  Dit maakt het voor studenten makkelijker om meteen te zien wanneer de studieadviseurs beschikbaar zijn en dit af te stemmen met je eigen agenda. Ook scheelt het veel heen en weer mailen.

  Afspraken kunnen worden gemaakt via de site van CiTG

 • MSc-Voorlichtingen CiTG

  23 november 2017

  Van 27 november t/m 13 december zullen er elke lunchpauze voorlichtingen plaatsvinden voor alle Mastertracks van Civiele Techniek. Dus ben jij van plan om komend jaar of het jaar erna te beginnen aan je Master Civil Engineering? Dan is dit jouw kans om meer te weten te komen over de verschillende track en om al je vragen te stellen.

  Ben je verhinderd om bij de voorlichtingen te zijn? Dan kun je op collegerama de opnames van afgelopen jaar vinden.

  Meer informatie over de verschillende mastertracks is hier te vinden.

 • Master Event & nieuwe master

  16 november 2017

  Volgende week donderdag 23 november vindt het Master Event TU-breed plaats. Lijkt het jou leuk om je tijdens je master iets anders te gaan doen dan Civiele Techniek? Of wil jij je gewoon heel breed oriënteren? Dan is het Master Event de ideale gelegenheid hiervoor. Schrijf je in via de site.

  Ben jij geïnteresseerd in masters buiten de civiele wereld, zou je dan ook willen meewerken aan het volgende onderzoek van de TU Delft? Vanaf 2019/2020 zal er op de TU namelijk een nieuwe master starten, genaamd MSc Artifical Intelligence and Robotics. Momenteel wordt er bij studenten gepeild of er interesse is in een dergelijk programma, je kan hierover meedenken door de enquête in te vullen.

 • Study Abroad

  09 november 2017

  Volgende week staat in het teken van de Study Abroad voorlichtingen. Wil jij je minor, een stage, een project of je thesis in het buitenland doen? Ga dan in de lunchpauzes naar de voorlichtingen in zaal G!

  Ook zal de BtB-Borrel op maandag 13 november vanaf 16:30 uur in het teken staan van studeren in het buitenland. Studenten die al ervaring hebben met studeren in het buitenland zullen bij de borrel aanwezig zijn. Dit is jouw kans om op een laagdrempelige manier een babbeltje te maken over studeren in het buitenland. 

  Tot dan!

 • Studieplekken

  02 november 2017

  De eerste tentamens zijn al achter de rug, maar het studeren gaat nog wel even door. Waar kan je dan het beste zitten? ORAS heeft een mooi overzicht gemaakt van de openingstijden van elke faculteit (EEMCS = EWI). Mocht je graag op CiTG willen blijven, dan komt de FSR binnenkort met een mooi overzicht. Houd hiervoor hun Facebook in de gaten.

 • Studie-ontbijtje & Studie-diner

  26 oktober 2017

  Ben jij hard aan het studeren voor je tentamens? PS wil jou dan zo goed mogelijk steunen de komende weken. Dit doen we onder andere met een lekker studie-ontbijtje en een studie-diner!  

  Op maandag 30 oktober bieden wij een gratis studie-ontbijt aan om 8:30 uur. Dus als jij nog op zoek bent naar motivatie om maandag lekker vroeg te beginnen met studeren, kom dan vooral langs.

  Op maandag 6 november zullen wij een heerlijke maaltijd klaarmaken en kan je bij PS komen avondeten, voor een paar euro. Je hoeft je dus zelf geen zorgen te maken om koken en boodschappen en na het eten kan je meteen door met studeren op civiel!

  Als je aan het studie-ontbijt of studie-diner wilt deelnemen, schrijf je dan in!

  Heel veel succes met de tentamens!

 • Tentamenbundels

  19 oktober 2017

  Het is bijna zover; de eerste tentamenperiode van het jaar! Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid begint aan deze periode, moet je uiteraard hard studeren. Om vooraf te kunnen evalueren of je de stof al goed beheerst, zijn er ook deze periode weer tentamenbundels. Deze bundels zijn zowel online te vinden, als hard-copy te koop bij de PS-balie. De kosten voor de hard-copy versie zijn de printkosten. Dus mocht je dat fijner vinden werken, kom deze dan ophalen!

  Van de volgende vakken zijn er tentamenbundels beschikbaar:

  • Constructiemechanica 1 (CTB1110)
  • Vloeistofmechanica (CTB2110)
  • Differentiaalvergelijkingen (CTB2100)
 • Persoonlijke Studieplanning

  12 oktober 2017

  Onderstaand kan je de nieuwe tool downloaden. Hierin vind je een schema waar je kan invullen welke vakken je in welke periode wilt doen. Je ziet ook meteen hoeveel punten je dan in die periode gaat halen en je kan de vakken afvinken als je ze gehaald hebt.  Ook kan je onderaan zien welke vakken je nog allemaal moet doen.
  Vul dit schema in en je hebt een mooi overzicht van wanneer je welke vakken zult gaan doen!

  Download hier 

 • Flip-Over resultaten deeltentamens

  05 oktober 2017

  INLEIDING CIVIELE TECHNIEK 

  De resultaten van de flip-over sessie zijn vandaag tijdens het college gepresenteerd door het onderwijsduo. Prof.dr.ir. Rietveld haakte hier meteen op in, door te noemen dat er gekeken zal worden naar representatiever oefenmateriaal voor het volgende deeltentamen.

  Vanwege de overgang van Blackboard naar Brightspace is hier tot nu toe nog geen tijd en ruimte voor geweest. Nu deze overzetting is voltooid, zal er meer ruimte zijn om het oefenmateriaal te verbeteren. Wij zijn erg benieuwd naar de resultaten en zullen dit wederom in de gaten houden.

  WATERMANAGEMENT

  Uit de flip-over resultaten bleek dat de vraagstelling door meerderen als ‘onduidelijk’ werd omschreven. Dit hebben wij besproken met dhr. Rietveld en hij stond erg open voor deze feedback. Door de voorbeelden die door deelnemende studenten zijn gegeven, kan dhr. Rietveld deze vragen kritisch bekijken.

  Bedankt voor alle feedback die jullie ons gegeven hebben. Indien je nog meer vragen en/of verbeterpunten hebt, kom even langs bij de balie van PS. Dan zullen wij jullie met alle liefde helpen!

 • BSA Cijfers 2016-2017 zijn beter dan verwacht!

  21 september 2017

  Het leek er even op dat de BSA cijfers dit jaar erg zouden tegenvallen, maar na de resultaten van de zomerherkansingen viel het BSA cijfer gelukkig toch erg mee! De meesten hadden blijkbaar lekker weer nodig om te kunnen shinen tijdens de tentamens, of misschien was het wel dat beetje extra druk op de ketel?

  Uiteindelijk heeft 58,1%  van de eerstejaars in het collegejaar 2016-2017 hun BSA gehaald. Dit is ten opzichte van het jaar daarvoor een kleine toename, toen heeft 56,6% het BSA gehaald. De faculteit streeft ernaar om dit cijfer de komende jaren nog verder omhoog te krikken. Voor de herziening van de Bachelor in 2013 lag het BSA cijfer namelijk altijd tussen de 60% en 70%. Wij zijn optimistisch dat de 60% dit jaar weer overschreden kan worden!  Dus, nieuwe eerstejaars, jullie kunnen dit!!

  Hieronder is te zien hoe de BSA cijfers de afgelopen jaren uitvielen. De asterisk (*) geeft een BSA van 30 ECTS aan en een dakje (^) een BSA van 45 ECTS.

 • Workshops Career&Counselling Services

  13 september 2017

  De TU Delft Career&Counselling Services bieden elke maand verschillende trainingen en workshops aan voor zowel Nederlandse als internationale studenten, zowel BSc als MSc. Het overzicht van de verschillende cursussen is hier te vinden.
  De workshops zijn te vinden op Brightspace:

  Enrollen bij Career & Counselling Services
  Log je in op Brightspace -> ga je naar Catalog -> typ in: Career, druk op enter -> klik op Career & Counselling Services -> klik rechts op Enroll. Hierna moet Career & Counselling Services standaard bij je courses staan op Brightspace.
  Workshops vinden
  Log je in op Brightspace -> klik bij My Courses op Career and Counselling Services -> klik op content voor een overzicht van alle workshops.
  Enrollen voor een workshop
  Log je in op Brightspace -> klik bij My Courses op Career and Counselling Services -> klik op het pijltje naast Collaboration -> Klik op Groups -> Available Groups -> zoek naar de workshop waarbij je je wilt enrollen -> klik op Join Group / Enroll.

  Er worden regelmatig (in ieder geval wekelijks) nieuwe groups aangemaakt om je in te kunnen schrijven voor Workshops, dus hou de Brightspace page goed in de gaten, als je in geinteresseerd bent!  

 • Nieuw Onderwijsduo

  07 september 2017

  Nieuw Onderwijsduo

  Het collegejaar is weer begonnen! Ben jij al gewend aan Brightspace en alle nieuwe mensen die rondlopen op de faculteit? Wij zijn ook misschien nieuwe gezichten voor jullie, want PS heeft een nieuw onderwijsduo! Daarom willen wij ons even presenteren.

  Hoi, ik ben Paulina en dit jaar zal ik de Commissaris Onderwijs Bachelor zijn. Dus als jij vragen of opmerkingen hebt over je eerste- en tweedejaars vakken, kan je altijd bij mij terecht.’

  ‘Hallo, ik ben Gijs en ga mij inzetten als Commissaris Onderwijs Master. Mocht je nog niet in je master zijn, kan ik je nog steeds helpen met derdejaars vragen, opmerkingen, etc. Uiteraard ben ik ook bereikbaar voor bijna alles omtrent de master.’

  Ook dit jaar kan je informatie over onderwijs niet alleen hier op onze site vinden, maar ook op het onderwijsbord op het entresol bij PS. Als je klachten/verbeterpunten hebt, vul vooral het klachtenformulier in, feedback is altijd meer dan welkom!

  Nu ken jij de onderwijscommissarissen al, maar ben je ook benieuwd naar de rest van het bestuur? Neem dan even hier een kijkje!

  Wij hopen je te spreken op PS!

 • Nieuwe regeling m.b.t. BSA

  29 juni 2017

  Voor alle studenten die in 2017-2018 starten met de bachelor Civiele Techniek zal een nieuwe regel m.b.t. het BSA van toepassing zijn. Geen zorgen, eerstejaars studenten zullen nog steeds 45 EC moeten halen om een positief BSA te krijgen. Wel wordt de voorwaarde tot het toekennen van studiepunten iets verscherpt.

  Binnen het eerste en tweede jaar kennen we een aantal vakken in het curriculum die onderdeel zijn van een grotere module. Zo bestaat de Bouwplaatsmodule uit 4 bouwplaatsvakken van elk 2 EC. Ook Analyse en Lineaire Algebra zijn modules die beide uit 2 aparte vakken zijn opgebouwd.

  Vanaf 2017-2018 zullen de 8 EC voor de Bouwplaatsmodule pas toegekend worden wanneer voor alle vier de bouwplaatsvakken een voldoende is behaald. De losse punten tellen niet langer mee voor de BSA zolang de volledige module niet is afgerond. Behalve voor de Bouwplaats geldt deze regel ook voor de wiskundemodules Analyse en Lineaire Algebra. De 6 EC van Lineaire Algebra krijg je dus pas wanneer zowel Lineair 1 als Lineair 2 zijn afgerond. Hiervoor blijft gelden dat een 5.0 gecompenseerd kan worden met een 7.0.

  Binnen de TU Delft vormde Civiele Techniek tot op heden een uitzondering. Vier jaar geleden, bij de invoering van het nieuwe curriculum, was besloten dat het opsplitsen van de modules toegestaan was voor het bepalen van de BSA. Dit was een soort overgangsregeling. Bijna alle faculteiten hanteren inmiddels het systeem waar Civiele Techniek volgend jaar ook naartoe zal gaan en zo komen alle studies meer op een lijn te liggen.

  Word jij volgend jaar mentor op het COW, de OWee of voor de eerstejaars projectgroepjes? PS vindt het heel belangrijk dat jij en je medestudenten op de hoogte zijn van deze verandering zodat er geen verwarring kan ontstaan. Spreid dus het woord!

  Heb je vragen over deze nieuwe regeling? Schroom niet om de commissarissen onderwijs te mailen of aan te schieten op PS. Alle komende eerstejaars zullen ook uitgebreid over deze regeling worden ingelicht.

 • Docent van het Jaar 2017

  22 juni 2017

  Studenten Civiele Techniek hebben weer fanatiek gestemd op de Docent van het Jaar verkiezing georganiseerd door Het Gezelschap "Practische Studie". Meer dan 500 studenten hebben hun stem uitgebracht, een mooie toename ten opzicht van vorig jaar!

  De prijsuitreiking vond dit jaar plaats op de laatste periodieke borrel van PS op maandag 19 juni. Het was erg leuk om te zien dat zoveel studenten en docenten aanwezig waren. Door het grote aantal stemmen hebben we dit jaar voor het eerst een top 3 voor zowel de bachelor als voor iedere masterrichting kunnen benoemen. Meer dan 25 docenten zijn daarom het podium op geroepen om hun prijs in ontvangst te nemen. Nogmaals van harte gefeliciteerd! Een overzicht van alle winnaars is hieronder te vinden en via deze link. Ben je benieuwd naar alle foto's? Klik dan hier!

  PS wil de docenten, namens alle studenten Civiele Techniek, heel erg bedanken voor hun inzet binnen het onderwijs afgelopen jaar!

 • Bouwplaats update

  15 juni 2017

  Het vak Bouwplaats is sinds de curriculum wijziging van 2013 toegevoegd als vast onderdeel van het eerste en tweede jaar van de Bachelor. In dit vak is ruimte voor meer praktijk gerichte onderdelen die direct gekoppeld worden parallel lopende vakken uit dezelfde periode. Handen uit de mouwen maar wel nieuwe kennis opdoen, daar is het vak Bouwplaats heel waardevol voor.

  In het tweede jaar bestaat het vak uit twee onderdelen, namelijk practica en programmeren. Soms kwam het voor dat studenten, ondanks volledige inzet, één van de onderdelen niet haalden, met als consequentie dat beide onderdelen het jaar erna opnieuw gedaan moesten worden. Dit leidde tot grote frustatie bij deze studenten die daardoor harder werden bestrafd dan nodig. 

  O.a. op aandringen van de Tweedejaars Commissie en de Commissaris Onderwijs Bachelor van vorig jaar is er met de faculteit gekeken naar een passende oplossing voor deze kleine groep studenten. We zijn heel blij dat dit uiteindelijk gelukt is!

  Komend jaar zullen er de volgende twee veranderingen plaatsvinden:

  1. De individuele opdracht (programeeronderdeel) zal niet meer in twee groepen worden gemaakt, maar wordt voortaan als toetsmoment op de Drebbelweg afgenomen met alle studenten tegelijkertijd. Dit om fraude tegen te gaan. 
  2. Er komt een uitzonderingsregeling voor studenten die actief aan de Bouwplaats (2e jaar) hebben deelgenomen maar bijvoorbeeld het programmeeronderdeel net niet hebben gehaald. Voor hen komt de mogelijkheid om het practicumonderdeel te laten als actieve deelname aantoonbaar is. De docent van het vak zal hierover beslissen. De punten worden echter pas toegekend als de hele Bouwplaats is afgerond. 

  PS is een groot voorstander van deze twee veranderingen en is erg blij dat prof.dr.ir. M. Bakker (verantwoordelijk docent Bouwplaats jaar 2) dit in samenwerking met de onderwijsdirecteur heeft doorgevoerd. 

  Het is goed om te zien hoe het onderwijs - mede door de input van studenten - blijft evalueren. Heb je vragen over de nieuwe regeling of andere opmerkingen over de Bouwplaats? De onderwijscommissarissen zijn altijd benieuwd naar je input! Schiet ons aan op PS of stuur een mailtje naar bachelor-ps@tudelft.nl / master-ps@tudelft.nl .

 • Deeltentamen Hydrologie

  01 juni 2017

  Afgelopen maandag was het eerste deeltentamen van Hydrologie. Vorig jaar waren er veel klachten over het lage niveau en de regen van 10en, maar dit jaar was dit duidelijk flink veranderd. Het niveau was, ook volgens een groot deel van de studenten, veel representatiever.

  Natuurlijk was PS na afloop van het tentamen aanwezig met het flipoverbord om jullie opmerkingen te noteren. Veel van jullie vonden het een lang en best pittig tentamen en vooral het eenvoudige oefententamen had velen op het verkeerde been gezet. Na afloop is Amber, Commissaris Onderwijs Bachelor, dan ook met de docenten van Hydrologie om de tafel gegaan om jullie opmerkingen te bespreken. Voor de volgende tentamens zal nu extra gekeken worden naar het niveau van de oefenopgaven en tentamens die beschikbaar worden gesteld.

  Mocht je het eerste deeltentamen niet gehaald hebben, het kan wel slim zijn om aan het tweede deeltentamen mee te doen zodat je voor jezelf kan testen of je deze stof beheerst.

  Ben je vaker benieuwd naar wat er met jullie feedback gebeurt? Spreek de Commissarissen Onderwijs of de jaarcommissies vooral aan!

 • Docent van het Jaar verkiezing 2016-2017

  18 mei 2017

  Aan het einde van het jaar organiseert PS altijd de Docent van het Jaar Verkiezing. Dit doet PS omdat wij het erg belangrijk vinden dat naast alle klachten en opmerkingen ook de positieve feedback de docent bereikt. Daarnaast vinden wij het meer dan noemenswaardig als docenten die in een constant dilemma tussen onderwijs en onderzoek zitten zich toch op een intensieve manier innoveren op het gebied van onderwijs. Vanaf maandag 22 mei kun je daarom stemmen op jouw favoriete docent!

  Stem jij ook? Klik hier!

  Dit jaar wordt er een top 3 verkozen, meer kans dus dat jouw favoriete docent in de prijzen valt! Er wordt zowel in de bachelor als voor elke masterrichting een top 3 verkozen. Vorig jaar was Jan Rots de winnaar van de Bachelor en Judith Bosboom de winnaar van de master Hydraulic Engineering. Judith Bosboom werd vervolgens gekozen tot beste docent van de hele TU Delft!

  Maandag 19 juni zal op de BtB-borrel de prijsuitreiking plaatsvinden. Zorg dat jij je stem uitbrengt zodat we dit jaar niet alleen een winnaar van de bachelor maar ook docenten van alle masterrichtingen in het zonnetje kunnen zetten.

 • Laat je stem horen!

  11 mei 2017

  Op 17 en 18 mei is het tijd voor de studentenraadverkiezingen. Een belangrijk moment om als student je stem te laten horen!

  Ga naar https://stem.tudelft.nl/

  De studentenraad (SR) is de wettelijke vertegenwoordiging van alle studenten aan de TU Delft en wordt gezien als het contact tussen de universiteit en de studenten. De SR vergadert maandelijks met het College van Bestuur (CvB) van de universiteit. Bij deze vergaderingen gaat het o.a. over het TU brede beleid op het gebied van onderwijs, worden TU brede problemen aangekaart en krijgt de SR de mogelijkheid nieuwe ideeën aan te dragen .

  De studentenraad bestaat elk jaar uit 10 zetels die gevuld worden door studenten van de verschillende partijen. Op dit moment zijn er twee partijen actief namelijk Lijst Bèta en ORAS. 

  Tijdens de studentenraadsverkiezingen kan jij stemmen op één van deze partijen. Door te stemmen laat je zien dat je het werk van de Studentenraad steunt en het belangrijk vindt om vertegenwoordigd te worden. Hoe meer studenten er stemmen, hoe meer draagvlak de Studentenraad heeft en hoe meer zij voor studenten kunnen betekenen!

  Wil je je inlezen? Ga dan nu naar de site van  ORAS of Lijst Bèta

  Naast de Centrale Studentenraad kan je op 17 en 18 mei ook op de Facultaire Studentenraad (FSR) stemmen. De Facultaire Studentenraad is het hoogste studenten inspraakorgaan van (in ons geval) de faculteit CiTG. De FSR heeft verschillende rechten die zij kan gebruiken bij het behartigen van de studentenbelangen binnen de faculteit, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs of studiefaciliteiten. De FSR van CiTG bestaat uit 5 studenten Civiele Techniek en 3 studenten Applied Earth Sciences. Tijdens de verkiezingen kan jij stemmen op jouw favorite kandidaat. Meer lezen over de FSR? Klik hier!

Sponsoren

 • Max Bögl
 • Rijkswaterstaat
 • Mourik
 • Van Oord
 • Fluor
 • Antea Group
 • Fugro
 • Arcadis

Realisatie: verenigingenweb