Het Gezelschap "Practische Studie"
U bent hier:

Verhaal van een eerstejaars student

COW (Fysiek) – Verhaal van een eerstejaars student

Op donderdagmiddag stonden wij als onwetende aankomend eerstejaars Civielers verspreid over vijf verzamelpunten in het land. Met een tas vol meegenomen troep stond ik met 50 anderen zenuwachtig op station Tilburg. Na de standaard grappen van “Hey, ga jij ook civiel doen?” werd het tijd om elkaar beter te leren kennen. En wat is een betere manier om dat te doen door Civiel-liedjes te zingen? Met teksten zoals “Ik zag 2 bouwko’s huisjes bouwen” en “Leeghwater was een Civieler” was het stiekem best leuk om liedjes te schreeuwen terwijl er honderden mensen langsliepen.

Met “beton, beton, beton, beton, beton, beton, beton” nog in ons hoofd zijn we onder leiding van een projectleider van de gemeente Tilburg naar het nieuwe kernwinkelgebied in Tilburg gaan kijken. Hierbij liepen we zelf als sexy Civielers (oehh yeah) door het gebied heen, terwijl we (uiteraard) naar betonnen blokken aan het kijken waren. Na deze excursie was het tijd om met de bus naar het altijd mooie Someren te gaan. Bij aankomst werden we toegezongen door alle mentoren, waar wij natuurlijk véél harder tegenin gingen met onze net geleerde liedjes.

Na het eten en het grote betonspel kon het echte feest beginnen. Elke avond was er een feest (disCOW) in een eigen thema waarbij iedereen helemaal uitpakte voor een zo vet mogelijke avond. Deze feesten in thema escaleerden zo volledig, dat je ze practisch (‘vo!) wel uit wílde spelen. Zo proefden we het begin van het studentenleven door met zijn allen volledig naar de klote te gaan.

Daarnaast waren er tijdens het weekend continue spellencircuits waarbij je steeds nieuwe Civielers leerde kennen. Deze spellen werden zo enthousiast gespeeld dat je telkens weer kapot was, ofwel van de lichamelijke inspanning ofwel van het in de slappe lach liggen als het fout ging. Om af te koelen was de COWcie gelukkig zo aardig om ons met zijn allen in een klein badje met slootwater te laten staan, heel lief van ze!

Op de laatste avond was er een cantus waarbij je met je net gevormde OWee groepje zat. Dit was een avond vol met extreem enthousiast zingen en gezelligheid overal. Het was supermooi om te zien hoe iedereen in drie dagen verandert van een groepje zenuwachtige aankomende studenten naar een groep die enthousiast en gezamenlijk mee staat te schreeuwen alsof het leven ervan af hangt! Met deze mooie afsluiter van het onvergetelijke COW was het tijd om de volgende dag naar Delft te gaan en samen als Civielers de OWee te lopen!

Nils Groenhof

 

COW (Online) – Verhaal van een eerstejaars student

Waar er normaal gesproken een fysiek COW is, was dat, net als eigenlijk alles de afgelopen tijd, compleet anders. Toen ik me inschreef wist ik nog steeds niet of het fysiek of online zou zijn. Al snel leek het alsof dit de ‘zoveelste online activiteit’ zou worden, dus ik wist niet precies hoe ik me hieraan moest aanpassen. 
Maar vanaf het begin van het online COW op het platform Hopin, wist ik dat dit een stuk epischer was dan de meeste online activiteiten en een stuk beter georganiseerd. Vrijwel de hele dag was er wel iets te doen. Van het raden van ‘het geluid’, waar je zo vaak als je wilde kon inbellen (waar ik zeker gebruik van maakte natuurlijk), tot heerlijk swipen in de All You Need is COW app, dé tinderapp voor civielers.

Uiteraard was het een stuk moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen dan bij een fysiek COW, maar hier had de COWcie zeker oplossingen voor. Vooral het speeddaten was een zeer toffe manier om je mede-civielers te leren kennen. Hierbij kreeg je om de drie minuten een ander gezicht voor je, waarmee je even een praatje maakte, voordat de tijd opeens weer om was en je de volgende alweer in beeld had. 

Daarnaast kon je dus inbellen, voor ongelofelijk belangrijke zaken zoals het geluid raden of met een prachtige online-vertraging meezingen met het beton-lied (beeeeton, beton, beton, beton, beton, beton, je snapt hem wel denk ik) De interactie met de eerstejaars zorgde ervoor dat het een waar genot was om naar de livestream te kijken. Hoe langer het COW bezig was, hoe meer ik merkte dat iedereen loskwam en steeds meer inbelde of contact zocht met elkaar.

De echte enthousiastelingen bleven zelfs nadat het officiële programma voorbij was nog rondhangen in Hopin, om elkaar nog beter te leren kennen en online nog wat spelletjes te doen. De COWcie kwam nog even langs en vond het natuurlijk leuk dat er nog zo veel mensen online waren, ook al was het programma al lang afgelopen.

Het enthousiasme van de COWcie, de legendarische ochtendgymnastiek, het geluid van een draaiende betonmolen raden (lange tijd werd gedacht aan een stijgerend hinnekend paard), de foute openingszinnen in de All You Need is COW app, het spelen van ‘de slimste sjaarsch’. 

Dit alles en nog veel meer heeft ervoor gezorgd dat ik ondanks tante Corrie, toch nog een mooie start van mijn eerste jaar civiel heb kunnen maken en de rest van de eerstejaars studenten heb leren kennen. 

COWcie ’20 bedankt!

Jorrit van Heijst

Partners